dinsdag 13 september 2011

Dag 14, Saint-Jean-Pied-de-Port - Cizur Menor , 80 km






Om 7.40 uur verlieten Johan en Herman de refuge in Saint-Jean-Pied-de-Port met aardig wat klimwerk voor de boeg. Het weer was prima en de temperatuur aangenaam. In de eerste 2,5 uur van de dag hebben ze 27 km en een stijging van 1057 meter overbrugd met de fiets. Sommige stukken waren erg steil. De lage versnellingen kwamen dan ook heel goed van pas. Herman was blij dat de schakelingen prima werkte. Vooraf hadden Herman en Johan zich toch wel wat zorgen gemaakt over dit deel van de tocht, maar tot hun verbazing hebben ze het traject heel snel afgelegd.

Pamplona
Omdat de rit voorspoedig verliep besloten ze door te rijden naar Pamplona. Intussen liep het kwik van de thermometer op naar 35 graden Celsius. Dat was iets minder prettig om in te fietsen, het was ronduit heet te noemen. De route naar Pamplona ging nog behoorlijk op en af. Onderweg kwamen ze een flink aantal pelgrims tegen die de route te voet afleggen . Uiteindelijk zijn ze om 14.30 uur van de fiets gestapt om te overnachten in een refuge in Cizur Menor. Ook in de refuge in Zizur Mayor overnachten ze weer voor 8 euro (incl. ontbijt) met een slaapplaats op de slaapzaal.  Vanochtend vertrokken de eerste wandelaars uit de refuge om 6 uur. Dus vroeg wakker worden gaat vanzelf in zo'n refuge.

Cizur Menor
Nu ze in Spanje zijn aangekomen komen ze steeds meer pelgrims tegen die uit alle hoeken van de wereld komen. Zo hebben ze vandaag mensen uit Canada (Montreal en Toronto) ontmoet. Vanavond hebben ze samen met de mevrouw uit Toronto gegeten (lekker goedkoop voor 10 euro p.p.). Deze mevrouw legt de route in haar eentje te voet af.

Ze hebben ook een mevrouw uit Australie ontmoet. Zij was aangekomen met de trein en zou de route naar Santiago te voet af gaan leggen. Helaas viel ze toen ze uit de trein wilde stappen en kwam daarbij zeer ongelukkig terecht, met een gebroken knie tot gevolg. De reis beginnen naar Santiago zit er niet voor haar in en ze kan nu zonder ook maar een deeltje van de route gelopen te hebben terug naar huis. Heel dramatisch voor haar, na alle voorbereidingen die ze heeft gemaakt om de reis vanuit Australië te maken.

Refuge Cizur Menor
In de refuge hebben Herman en Johan overlegd met andere pelgrims en kenners die de tocht al eerder gemaakt hebben om te horen welke route nu het beste is te rijden. Op de route die Herman en Johan vooraf gekozen hadden blijkt gewerkt te worden aan de weg. Ook op een andere mogelijke route wordt aan de weg gewerkt. Van pelgrims die terug kwamen uit Santiago de Compostella hoorde ze dat het 3de alternatief de beste optie is. Dus ze hebben besloten om die morgen te gaan volgen. De rit zal weer veel op en af gaan. Met een stijging van 1000 meter. Maar ze verwachten dat het minder steil zal zijn dan vandaag.

We hoorden dat het niet mogelijk of lastig was om een berichtje achter te laten op de weblog. Intussen is dit probleem, als het goed is, opgelost. Dus laat gerust hier een reactie achter. In de refuges kunnen we internetten en jullie reacties lezen.

Weer voor Cizur Menor, Spanje

20 °C | 
diwodovr
Overwegend zonnigKans op regenOverwegend zonnigKans op storm
Overwegend bewolkt


Wind: NW - 27 km/h


Luchtvochtigheid: 78%31°14°30°13°34°16°36°15°

3 opmerkingen:

  1. Hello, heb inderdaad al eerder geprobeerd, maar heb sms gestuurd, weet niet of die is aangekomen. Maar goed, wij lezen elke avond,of ochtend, als s'avonds er nog niks opstaat, jullie avontuur! Veel succes voor Spanje! Groetjes uit Maintenon.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja! Vanuit Amsterdam ook al eerder geprobeerd, Donald duck lukte wel . Wij lezen jullie blog ook iedere dag, mn de foto's vinden we erg leuk! Meer foto's van jullie zelf . Succes verder

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jullie zijn mijn neefje ook tegengekomen hoor ik

    BeantwoordenVerwijderen