woensdag 14 september 2011

Dag 15, Cizur Menor - Navarrete, 100 km


Monte del Perdóne
Herman en Johan hebben ook vandaag weer een hele goede reisdag gehad. 's Ochtend voelde het lekker fris en koel aan. Prima fietsweer. Na 12 uur werd het weer flink warm met zo'n 35 graden.

Vanuit Cizur Menor wilden Herman en Johan graag het deel van de camino rijden dat langs het pelgrimkunstwerk  Monte del Perdóne gaat. Helaas was de tunnel die daar naar toe leidt afgesloten en werd ter plaatse afgeraden er naar toe te gaan met de fiets. Dus hebben ze een andere route gevolgd langs de druivenvelden van Navarra en Rioja. Op de druivenvelden wordt hier minder gewerkt dan in het zuidwesten van Frankrijk een paar dagen geleden.



Op sommige punten is het niet altijd even eenvoudig de juiste weg te vinden. Het is soms echt zoeken om de bewegwijzering te vinden die naar Santiago de Compostella verwijst. Vandaag wees een vriendelijke vrachtwagenchauffeur hen op tijd de weg die ze moesten volgen. Zelf zouden ze de aangewezen gravelweg waarschijnlijk over het hoofd gezien hebben.







Puenta La Reina
De reis voerde hen vandaag langs de plaatsen Puenta la Reina, Estella, Los Arcos, Logrono en als uiteindelijke overnachtingsplaats Navarrete. Al met al toch weer een rit van 100 km.




Onderweg hebben ze veel pauze genomen. Het rijden gaat zo voorspoedig dat ze daar ook tijd voor hebben en kunnen nemen. Ook deze dag hebben ze hele steile klimmetjes gehad met gelukkig lange afdalingen van 5 a 6 km. In de afdalingen hoeven ze bijna niet te trappen en kunnen ze herstellen van de klim. Voor het eerst hebben ze een stuk van de route, zo'n 8 a 9 km, over een gravelweg afgelegd met de fiets. Een hele ervaring.


Los Arcos, Santa Maria

Logrono
In Logrono hebben ze een ijsje gegeten. Bij 35 graden heerlijk verkoelend natuurlijk. Omdat het ook vandaag zo voorspoedig ging zijn Herman en Johan van Logrono doorgereden naar de refuge in Navarrete. Daar kwamen ze om 16.00 uur aan. Vanuit de refuge hebben ze een schitterend uitzicht over de bodega's van de rioja.

Ook in deze refuge slapen ze op een slaapzaal. Op de slaapzaal is plaats voor 20 personen. De kosten hier zijn 10 euro p.p. en dat is inclusief ontbijt. Zoals in bijna alle refuges worden ze vooral gerunt door 60 en 70+ers. De pelgrims die de tocht wandelend afleggen vertrekken meestal al om 6 uur. Dan staat alles al helemaal klaar voor het ontbijt. Rond half 10 's avonds is het meestal rustig in de refuge en zoeken de meeste pelgrims hun bed op. De volgende dag moeten ze immers ook weer vroeg op.

Iglesia Parroquial de la Asunción
Onderweg hebben Herman en Johan weer nieuwe mensen ontmoet. 2 dames uit Venlo en 2 dames uit Vancouver. Vanavond hebben  ze in Navarrete de kerk bezocht. Het 17de eeuwse altaar in de Iglesia Parroquial de la Asunción de María is zeer indrukwekkend.

De SMS is aangekomen en de berichtjes hebben ze gelezen !
Helaas is het onderweg niet eenvoudig om foto's te versturen. De computers hebben hier allemaal een Spaanstalige versie van Windows. Per MMS is het gisteren voor het eerst gelukt. Het internetten in de refuges kost al gauw 1 euro per 10 minuten. Maar zodra Herman en Johan terug thuis zijn zullen ze het weblog aanvullen met hun eigen foto's.


Morgen gaan ze in de richting van Burgos rijden. De afstand naar Burgos is waarschijnlijk te groot om in 1 dag te overbruggen. Vanaf Burgos denken Herman en Johan er nog een dag of 5 over te doen om in Santiago de Compostella aan te komen.

Weer voor Navarrete, Spanje

17 °C | 
wodovrza
Overwegend zonnigOnbewolktOverwegend zonnigKans op storm
Onbewolkt


Wind: N - 6 km/h


Luchtvochtigheid: 88%25°16°31°17°30°15°26°14°

1 opmerking:

  1. Mooi verslag, jammer dat jullie geen originele foto's gebruikt hebben. De foto 'Monte del Perdone' is vrijwel zeker een door een Italiaan gemaakte foto. In het Spaans heet de hoogvlakte waar deze beelden staan 'Alto del Perdon'. De foto met het Caminobord is op 18 juni 2008 gemaakt in Puente (geen puenta) la Reina, vlakbij het beeldje dat op de plek staat waar twee routes naar Santiago samenvloeien.

    BeantwoordenVerwijderen