woensdag 28 september 2011

Dag 22, Santiago de Compostella - Cabo Finisterre, 85 km

 
 
 
Vandaag gaan we met de bus naar  Finisterre.
 
Samen met Laura , Linda en Ruud gaan Johan en Herman heel lui met de bus naar het einde van de wereld.
Met de fiets zou het volgens de route 119 km zijn. Maar wij vinden dat we genoeg hebben gefietst.
Vanaf het busstation in Santiago de Compostella vertrekken we om 10.00. De reis zal 3 uur duren. We doen alle kustplaatsen aan. Het is prachtig. Alle inhammen, zoals de fjorden in Noorwegen doen we aan.
In Finistere aabgekomen gaan we eerst voor een kop koffie en wat eten. Daarna gaan we wandelend naar ons uiteindelijke eindpunt.
Hier kan je tot bezinning komen of gewoon wat rondkijken.
Ieder einde kent een nieuw begin.
Daarna gaan we terug voor de terugreis met de bus die er nu 2 uur en 30 minuten over doet.
Onze missie is geslaagd.
Heel en gezond kunnen we morgen aan onze thuis reis beginnen.
  •                         Linda en Laura, zij hebben 1400 km te voet afgelegd.
Lunch in Finisterre
 

 

 

 

 

 

Cabo Finisterre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaap Finisterre
hotel en vuurtoren op Kaap Finisterre
Kaap Finisterre (Castiliaans Cabo Finisterre, Galicisch Cabo Fisterra) is een granietheuvel met een hoogte van 600 meter in de gemeente Fisterra, in Galicië, Spanje.
De naam Finisterre is afgeleid van het Latijnse Finis Terrae, het einde van de wereld, oftewel daar waar de wereld ophoudt. Volgens de overlevering kreeg de kaap deze naam toebedeeld door de Romeinen die dachten dat de westelijke wereld tot aan het einde van dit schiereiland reikte en niet verder.
De Kaap vormt het uiteinde van een klein schiereiland met een lengte van circa 3 kilometer. Het is zonder twijfel de bekendste kaap aan de Spaanse Atlantische westkust. Het is, op Kaap Touriñán na, het westelijkste punt van het Spaanse deel van het Iberisch Schiereiland.
De Kaap vormt de noordelijke begrenzing van de Costa de la Muerte, in het Nederlands de Kust des Doods, zo genoemd omdat het een van de gevaarlijkste, verraderlijkste kusten ter wereld is. Veel schepen vergingen hier. Zo zonk hier in 1987 het Panamese schip Casón, waarbij 24 van de 31 opvarenden verdronken. De ramp met de olietanker Prestige in 2002 begon bij Kaap Finisterre toen het schip hier schipbreuk leed.
Door sommige schrijvers wordt Kaap Finisterre geassocieerd met het Promontorio Nerio dat in de beschrijvingen van de Romeinen voorkomt, anderen noemen het als mogelijke ligging voor de Ara Solis die een plaats innam in de Keltische cultuur (zonneaanbidding).
Op de kaap staat een vuurtoren en een gebouw dat tegenwoordig als hotel-restaurant wordt gebruikt. De vuurtoren dateert uit 1853, is 13 meter hoog en zijn lichtkoepel steekt 183 meter boven het niveau van de zee uit. Het licht van de vuurtoren heeft een reikwijdte van meer dan 30 zeemijlen.
Kaap Finisterre is tegenwoordig ook het eindpunt van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela (zie ook pelgrimsroute naar Santiago de Compostella). Hiervoor zijn verschillende verklaringen mogelijk. Een daarvan is dat Finisterre al onderdeel uitmaakte van een heidense cultus, en dat het christendom dat heeft overgenomen. Een andere verklaring zou zijn dat Jezus de apostel Jakob naar het einde van de wereld (Finisterre) stuurde om het geloof te verkondigen.

 
 

 

 
 

 

 
 
 
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten