vrijdag 16 september 2011

Dag 17, Burgos - Calzadilla De La Cueza, 120 km



Vanochtend bleek dat de refuge en het hostel dat Herman en Johan gisteren niet konden vinden zich wel erg dicht bij het hotel bevonden waar ze waren neergestreken. Vanuit het raam van de hotelkamer zag Herman beide op zo'n 400 meter liggen van het hotel. De warmte en de vermoeidheid had ze gisteren flink te pakken toen ze in Burgos arriveerde.
Kathedraal Burgos

Vanochtend was het mooi weer toen ze vertrokken in de richting van León. Ze volgden een gravelpad met een spoor ernaast door een heuvelachtig gebied. Inwoners hadden hen deze route aangewezen als zijnde een kortere optie naar het eindpunt van de rit vandaag.  Volgens hen was het pad goed berijdbaar voor fietsers. Helemaal gelukkig met het gravelpad waren ze niet. Vooral tijdens de afdalingen was het uitkijken geblazen.
Onderweg kwamen ze een vrouwtje tegen dat midden op het spoor naast het pad stond en die weigerde opzij te gaan toen Johan en Herman haar wilden passeren. Het vrouwtje was een jaar of 80, dus begrijpelijk dat ze niet aan de kant ging. Herman reed het gravel op en is op het gravel een beetje geslipt. Gelukkig kon hij zich overeind houden. Maar de schrik zat er toen wel even in. Dit soort risico's wilden ze liever niet nemen. Dus ze hebben toen het besluit genomen om met een kleine omweg terug te gaan naar de route die ze tot dan gevolgd hadden. Hierdoor hebben ze een 8 km omgereden. Zoals elke middag stak ook vanmiddag de wind wat op en hadden ze tegenwind, daar hadden ze niet veel last van dus dat vonden ze niet zo erg.

De rit vandaag was saai. Dorre vlaktes. Dorpjes die vaak bijna uitgestorven waren en de bewoners die er nog woonden waren meestal oude mensen.Vooraf hadden ze gedacht dat de klimmetjes niet veel voor zouden stellen, maar er zaten toch een paar stevige klimmen in.  Vooral de laatste 50 km waren erg saai. Grote open vlaktes die dor en droog waren door het gebrek aan regenwater na de oogst die duidelijk al een tijdje daarvoor had plaats gevonden. Rond 4 uur waren ze vanmiddag op hun geplande eindpunt van de dag na 120 kilometer gereden te hebben. Een luxe hostel in Calzadilla De La Cueza.

Ook vandaag hebben ze weer nieuwe leuke contacten opgedaan. Zo kwamen ze bij de hostel 2 Belgen uit Gent tegen die al sinds 1 augustus onderweg waren met 3 pony's en  aanhanger met een baal stro.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BB3D627S
 Zij lopen elke dag 40 kilometer. Herman en Johan vroegen zich af hoe ze met de aanhanger veilig konden afdalen van de bergen en heuvels. Dat bleek prima geregeld te zijn. De aanhanger beschikt over 4 schijfremmen. Deze Gentenaren worden gesponsord door een veevoederbedrijf.

En vanavond tijdens het eten bevonden ze zich ook weer in een internationaal gezelschap. Aan de ene tafel naast hen zaten 2 Franse dames en aan de andere tafel een Koreaanse dame. De Koreaanse sprak maar 5 woorden Engels maar lachte er wel vriendelijk bij. Met de Franse dames hebben ze gezellig zitten kletsen. Johans Frans is natuurlijk heel goed en Herman kan het ook aardig. Hoewel het Koreaans van Herman toch wat te wensen overlaat, volgens Johan.
Onderweg komen Herman en Johan vele pelgrims tegen. Soms zien ze op het pad voor hen binnen 500 meter wel 100 pelgrims lopen. Maar vanmiddag hadden ze een kwartier waarin ze maar 2 pelgrims tegen kwamen. Onderweg zien ze geregeld bussen met Duitsers die afgeleverd worden om een deel van de route te lopen. Die groepen worden dan na een 20 km weer opgehaald met de bus nadat ze een stempel gehaald hebben, om vervolgens 50 km verderop weer uit de bus te gaan en daar weer 20 km te lopen en een stempel te halen. Deze groepen leggen zo ook de Camino af en behalen dan ook hun diploma.

Vanavond loopt er een filmploeg opnamen te maken in de hostel waar Herman en Johan overnachten. Er worden interviews gemaakt van pelgrims. In de hostel konden ze ook de reacties lezen van de afgelopen dagen. Allemaal de groetjes terug en bedankt voor jullie belangstelling.

Weer voor Calzadilla de la Cueza, Spanje

23 °C | 
vrzazoma
Kans op regenOnbewolktOverwegend zonnigOnbewolkt
Plaatselijk bewolkt


Wind: N - 26 km/h


Luchtvochtigheid: 44%30°13°26°11°21°24°

2 opmerkingen:

  1. Klinkt allemaal zeer voorspoedig en heel bijzonder ook, om al die mensen en hun verhalen te ontmoeten!! Geniet ervan en doe maar voorzichtig op die grintpaden! Liefs uit Amsterdam

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat ik de camino ook nog weleens ga doen, krijg er gewoon zin in!groetjes Nicole

    BeantwoordenVerwijderen